Sirkulær økonomi: Begynner du å bli utålmodig?

Her er 10 tiltak som kan tas i bruk nå.

Av: Avfall Norge | Publisert: 22. august 2019

1. Produsentansvar - hiv ut gratispassasjerene

Vi har allerede mange fungerende produsentansvarsordninger i Norge. Still krav og be om dokumentasjon på at leverandørene dine er medlemmer av et godkjent returselskap der dette er relevant. Godkjente returselskaper finner du her her.

2. Design for gjenvinning - spør en gjenvinner

Vi vet hva som er vanskelig å gjenvinne, så har du en ny løsning på gang så sjekk den ut med gjenvinningsbransjen tidlig i prosessen. Du finner oss her.

3. Innkjøp - hvis du vil ha det, må du si det

Etterspør produkter med resirkulerte råvarer og emballasje. Det finnes f.eks. papirprodukter, gipsplater, isolasjonsprodukter, poser, sekker, flasker, kanner, inne- og utemøbler, gulvbelegg, gulvtepper, vindus- og døromramminger og fasadematerialer som er laget av resirkulert råvare. Se også Difi sine nye råd.

4. Rapportering - be om miljørapport fra avfallsselskapet ditt

Finn ut hvor avfallet tar veien og hvor mye som materialgjenvinnes.

5. Mer materialgjenvinning - vær nøye med farlig avfall

Innblanding av farlig avfall i andre strømmer reduserer mulighetene for materialgjenvinning og sirkulære løsninger, så sorter ut det farlige avfallet ditt og lever det til en ansvarlig aktør. Du finner mer informasjon hos Miljødirektoratet.

6. Bioøkonomi - understøtt eksisterende sirkulære kretsløp

Produseres det biogass i din region, så etterspør biogasskjøretøy. Støtt innføring av reduserte takster for biogasskjøretøy i bomringene.

7. Arealplanlegging - legg til rette for samlasting av varer og avfall

Se over alle byggesøknader og reguleringsplaner til behandling. Legg til rette for samlasting ved å stille krav om felles varemottak i kjøpesentre og handelsområder. Sett av arealer til avfallsstasjoner på samme sted eller i umiddelbar nærhet. Et eksempel kan du lese om her.

8. Forbrukermakt - bruk Finn til å finne

Det er bra å selge brukt, men enda bedre å kjøpe brukt, eller leie. Her finnes det mange løsninger. Bruk Finn, Tise til kjøp, eller Fjong, nabobil eller nabohjelp for å leie. Din lokale gjenvinningsstasjon kan også ha en gjenbruksbutikk.

9. Forsøpling - pass på at du eller virksomheten ikke er en del av problemet

Avfall på avveie er krevende å få tilbake en sirkulær økonomi og er skadelig for mennesker, dyr og miljø. I tillegg er det dyrt og krevende samle inn.

10. Innovative løsninger - ta med de som tenker nytt

Stadig flere unge, studenter og gründere interesserer seg for bransjen vår. Finn plass til dem rundt bordet ditt, helt frem til beslutningene tas. Sjekk ut Avfallsforsk og Redu for informasjon og inspirasjon.


Lykke til!

Kontakt oss

Cecilie Lind

Administrerende direktør
Avfall Norge
Ansvar: Administrerende direktør
Telefon:  90110116

Relaterte artikler

Se flere nyheter

Se flere nyheter