Bli med på #KLARTVIRYDDER-kampanjen

Fra nett til haller til ryddehjelp fra skolekorpset - det er mange måter å få has på forsøpling rundt avfallsanlegg.

Av: Stine Thorp | Publisert: 8. juni 2022

I forbindelse med prosjektet Nullvisjon forsøpling inviterer vi medlemmer i Avfall Norge til å bli med på #KLARTVIRYDDER-kampanjen, og vise at vår bransje tar forsøpling på alvor.

Prosjektet er fullfinansiert av Handelens Miljøfond, og har som mål å redusere mengden forsøpling rundt avfalls- og gjenvinningsanlegg. I henhold til forurensningsloven er forsøpling ulovlig, og Statsforvalteren er i gang med å utarbeide egne krav til avfallsanlegg for å få bukt med flyveavfall og annen type forsøpling av nærområder rundt anlegg.

Takk til Frøydis og Kim hos Oslo REG, Per Ole og Toril hos SHMIL og Carl Arne hos VEFAS for sporty innsats!

Onsdag 8. juni lanserte vi kampanjen med et frokostwebinar, der Mari Mari Mo Osterheider og Heidi Gromstad fra Hold Norge Rent kom og fortalte om utfordringene med flyveavfall og forsøpling, og driftsleder på Haraldrud Gjenbruksstasjon Ronny Lindell fortalte hvordan de håndterer problemet med avfall på avveie på sine anlegg.

Se webinaret i opptak lenger ned i artikkelen.

Veileder og plakat

Vi lanserte også en veileder med gode tips og råd om hvordan man reduserer forsøpling, og en plakat som oppsummerer disse. Tipsene og rådene kommer fra bransjen selv, og inkluderer tips om å bruke lokk og nett over containere, håndtere avfall under tak, og be lokale krefter som skolekorps og foreninger delta i ryddeaksjoner på og rundt anlegget.

Se veileder og plakat vedlagt lenger ned i artikkelen.

Rydd med jobben-dagen 14. september

Kampanjen er også knyttet opp mot Rydd med jobben-dagen, som arrangeres den 14. september i forbindelse med Strandryddeuka 9.-18. september, som er Hold Norge Rents årlige nasjonale ryddeaksjon. I år er det dessuten Frivillighetens år, noe som gjør at det vil være ekstra fokus på dette arrangementet.

Vi oppfordrer våre medlemmer til å bli med på kampanjen, og sette rydding på og rundt anlegg på agendaen.

Rydd med jobben-dagen er en fin anledning til å vise at vi tar ansvar og rydder rundt oss. Legg gjerne ut bilder/poster i sosiale medier fra ryddeaksjonen, og legg inn hashtagene #klartvirydder og #ryddmedjobben.

Takk til fjorårets REdu summer intern Iselin Østvedt som hentet inn informasjon om forsøplingsutfordringer og -rutiner ved forskjellige anlegg. Veilederen tar utgangspunkt i tilbakemeldingene hun fikk fra bransjen.

SE HELE WEBINARET HER:Kontakt oss

Marie Hesselberg

Rådgiver (i permisjon)
Avfall Norge
Ansvar: Møteplasser, avfallsressurser, farlig avfall
Telefon:  97906784

Stine Thorp

Kommunikasjonsrådgiver
Telefon:  92867972

Relaterte artikler

Se flere nyheter