Brennaktuelt: Studentgründere med sensorteknologi mot brann

Brann på avfallsanlegg er et omfattende problem, og batterier utgjør en høy risiko. Gründerselskapet Li-Tech jobber nå med å utvikle sensorteknologi som skal identifisere litiumbatterier, og på veien trenger de hjelp fra bransjen.

Av: Marie Hesselberg Simonsen | Publisert: 15. oktober 2021

Li-Tech er et oppstartsselskap bestående av fire tidligere studenter fra Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). I samarbeid med NMBU, Stena Recycling, NorSirk, Njord Technologies og Avfall Norge har Li-Tech initiert et FoU-prosjekt for å utvikle et sensorsystem for deteksjon av brannfarlige batterier i elektronikk. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd der Li-Tech fikk bevilget midler fra ordningen STUD-ENT våren 2021.

Formålet med prosjektet er å avverge branner ved avfallsanlegg for elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall).

Deteksjon av litiumbatterier

I 2019 ble det generert hele 139 000 tonn EE-avfall bare i Norge. Mange av produktene vi kvitter oss med inneholder brannfarlige litiumbatterier. Når EE-avfallet ankommer et avfallsanlegg kan det være utfordrende å identifisere hvilke komponenter som inneholder disse batteriene. Her kommer Li-Tech inn. Deres deteksjonssystem vil fungere som et kontrollpunkt som sikrer forsvarlig utsortering og behandling av alle litiumbatterier - og dermed mindre hyppige branntilløp.

Trenger deltakere til undersøkelse

Li-Tech har, med litt bistand fra Avfall Norge, utformet en spørreundersøkelse for å kartlegge brannårsaker, brannforløp og -frekvens, preventive tiltak og konsekvenser av brannene. Undersøkelsens hovedformål er å estimere kostnader tilknyttet brann i avfallsanlegg, i tillegg til omfang, hyppighet og årsakssammenhenger. Undersøkelsen er anonym og skal brukes inn i videre arbeid med sensorteknologien.

Avfall Norge ønsker å støtte opp om unge som ønsker å være med å løse utfordringer i bransjen og brannvern er definitivt et område der vi trenger nye løsninger. Vi har derfor valgt å hjelpe Li-Tech med å spre spørreundersøkelsen deres, slik at de får et best mulig grunnlag for videre arbeid.

Undersøkelsen er rettet mot mottaksstasjoner for EE-avfall og kan besvares her.

Alle spørsmål vedrørende undersøkelsen må sendes til Li-Tech på ida@li-tech.no


Kontakt oss

Marie Hesselberg

Rådgiver
Avfall Norge
Ansvar: EU-prosesser
Telefon:  97906784

Relaterte artikler

Se flere nyheter