Lukk søk

Er du forberedt på rekordmange strandryddere?

I 2018 forventes det rekordmange strandryddere. Er din renovasjonsbedrift klar til å hjelpe dem?
Av: Cecilie Lind | Publisert: 18. januar 2018 | Fagområde: Marint avfall og forsøpling

Under strandryddeuka i fjor var det over 25000 frivillige i sving. 

I 2018 blir sannsynligvis mange flere - NRK planlegger nemlig en nasjonal TV-ryddeaksjon under årets Strandryddedag, lørdag 5. mai.  

Derfor er det behov for å enes rundt felles kommunikasjon - og aller helst felles ordninger - over hele landet slik at rydderne får en god opplevelse når de skal levere avfall. 

Mye av vår samordning vil skje via en gruppe på Facebook som er åpen for renovasjonsselskapene.

I forkant av Strandryddedagen skal NRK sende en dokumentarserie som tar for seg ulike deler av problemstillingene knyttet til plast på avveie. Dette gjelder plast i havet, men også i elver og vassdrag. I forbindelse med sendeplanen har bransjen mulighet for å gi tips til alle som er interessert i å rydde om hvor de skal henvende seg.

Kostnader for transport og behandling kan refunderes!

Private og offentlige avfallsselskap som har påløpt seg kostnader for å hente og behandle marint avfall, har rett til å få disse tilbakebetalt under Refusjonsordningen. Ordningen skal motivere interkommunale renovasjons- og avfallsselskap til å hente og ta imot marint avfall gratis.

I flere kommunale og interkommunale renovasjonsselskap hersker det ofte tvil om hvilke kostnader de kan godkjenne for slik frivillig innsats, uten å bryte loven. Avfallshåndtering er nemlig finansiert av innbyggerne via renovasjonsgebyret, og selskapene kan ikke uten videre fakturere innbyggere for ekstraordinære innsamlingsruter langs kysten.  

Alle som har hatt utgifter til transport, mottak og behandling av marint avfall og som tilfredsstiller refusjonsordningens kriterier, kan søke. Dette gjelder også for opprydding langs vassdrag og innsjøer.

De viktigste kriteriene for å få refusjon er at ryddeaksjonen må registreres i Hold Norge Rents ryddeportal. Dette kan gjøres av rydderne selv, men dersom rydderne stiller uforberedt kan den registreres av selskapet eller rydderne i etterkant. Dokumentasjon av utgiftene må også være på plass.

Les mer om ordningen her.


Strandryddedagen

Strandryddedagen er Norges største kollektive ryddedugnad og har vært arrangert av Hold Norge Rent siden 2011. Gjennom denne dugnaden har tusenvis av frivillige bidratt til å fjerne tonnevis av plast og annet avfall fra norske strender og havbunnen og langs vassdrag og innsjøer.

Kontakt oss

Sara Wilsgaard

Medlemsansvarlig
Avfall Norge
Telefon:  95707878