Lukk søk

Fra brød til øl

Trondheimsbaserte Austmann Bryggeri har laget ølet 'Skalk' brygget på brødskalker. Ølet presenteres i dag i forbindelse med Klimafestivalen i Trondheim hvor REdu er hovedsponsor.
Av: Cecilie Lind | Publisert: 30. august 2016 | Fagområde: Teknologi og forskning

Bryggeventyret begynte på initiativ fra REdu, Avfall Norges prosjekt for å få studenter til å velge den viktigste utdanningen for fremtiden.

 - Avfalls- og gjenvinningsbransjen skal være navet i den sirkulærøkonomiske fremtiden. Om vi skal klare det må vi kombinere eksisterende kunnskap med ny kunnskap og innovasjon. Da trenger vi de unge kloke hodene og studentene med på laget, sier Jens Måge, prosjektleder i REdu og fagrådgiver i Avfall Norge.
 

Et svar på svinn?

Håndtverksølet «Skalk» benytter brødskalker fra Godt Brød som ellers ville ha blitt kastet, eller kanskje gått til dyrefôr. Ølet som nå debuterer på Klimafestivalen i Trondheim, kaster også lys over hvordan man kan hindre matkasting og heller utnytte matrester som en veridfull ressurs. Ferske brød tar nemlig mye plass i den grønne posen. Et fokus på problemet har gledelig redusert ferske bakevarer i matavfallet fra 24 prosent i 2012 til 14 prosent i 2014, i følge en analyse av Østfoldforskning. 

- Med Skalk går Austmann Bryggeri inn i et økosystem av forretningsmodeller som tar sikte på å benytte ressursene våre best mulig. Her håper vi studentene også ser mange muligheter fremover, avslutter Måge.

Ølet kan du smake på Work Work, 30.august fra kl. 18:00. 
 
Og får du ikke til å møte, er det fortsatt håp:
- Det er mye øl, så vi kommer til å fortsette å selge det etter arrangementet også. Det er foreløpig bare tilgjengelig på fat, men vi har fått ordnet med både logo og design, sier regionansvarlig i Austmann bryggeri, Torstein Høe til trd.by.