Sverige vil innføre ny avgift på import av klær og sko

Sverige har nylig foreslått å innføre en ny kjemikalieavgift på import av klær og sko fra land utenfor EU fra 2022.

Av: Paal Frisvold | Publisert: 2. november 2020

Sveriges radio opplyser at svenske myndigheter foreslår å innføre langt høyere avgift på import av klær og sko fra land utenfor EU. Den nye avgiften skal tre i kraft fra 2022.

I dag er avgiften på 70 SEK per kilo, mens regjeringen i Stockholm nå foreslår en forhøyning av avgiften til ca 200 SEK/kg.

Importavgiften er også omtalt som en «kjemikalieskatt» fordi den skal bidra til å utfase farlige kjemikalier i omløp. Allerede i dag må importører av varer fra land utenfor EU forholde seg til EUs regelverk for begrensninger av farlige kjemikalier, den såkalte REACH-forordningen. Regelverket gjelder også for Norge via EØS-avtalen. Prisen på tekstilvarer fra f.eks. Kina har sunket betraktelig over de siste tretti årene, særlig etter at Kina kom med i Verdens handelsorganisasjon, WTO.

Talsmann fra Postnord i Sverige, Petter Hesslin, peker på at Sverige importerer et ti-tusentalls pakker med klær og sko hver dag fra land utenfor EU via e-handel. Postnord anslår at avgiften vil bety økte kostnader for selskapet på en million kroner årlig for å administrere avgiften.

Sverige er medlem av EUs tollunion og skatten vil derfor bli utformet som en avgift i form av en handelsdeklarasjon og ikke en handelstariff. Kjemikalieavgiften er nå til utredning.

Les mer om det svenske initiativet her.

.

Kontakt oss

Paal Frisvold

EU-rådgiver
Avfall Norge
Ansvar: +32473978760

Relaterte artikler

Se flere nyheter

Se flere nyheter