Verdens Miljødag markeres 5. juni

På femtiårsjubileet for verdens største miljømarkering trekker FN frem overforbruk, avfallsvekst og plastforurensing som hovedproblemer.

Av: Stine Thorp | Publisert: 30. mai 2022

Mandag 5. juni arrangerer FN Verdens Miljødag, verdens største miljømarkering. I år er det femtiårsjubileum for markeringen, og i den anledning resirkuleres temaet fra første miljømøte, Bare én jord - Only One Earth.

Vi har fortsatt bare én jord og begrenset med ressurser, men presset på disse ressursene har mangedoblet seg siden FN-landene møttes i Stockholm for å diskutere globale miljøutfordringer tilbake i 1972.

FNs generalsekretær António Guterres mener dagens miljøsituasjon, med økte klimaendringer, tap av naturmangfold, tap av biologisk mangfold, økt forurensning og økt avfall utgjør en "kode rød" for menneskeheten. Med Verdens Miljødag ønsker FN å sette dette i fokus, og få verdens befolkning til å forstå at vi må ta bedre vare på naturressursene, og slutte å overbelaste jordkloden.

Blant varselmeldingene FN deler er:

  • Vi bruker ressurser som om vi har 1,6 jordkloder å leve av. Naturressursene brukes altså opp 60 prosent raskere enn tiden det tar for naturen å produsere dem, og naturen klarer ikke holde tritt med forbruket vårt.
  • Gapet mellom hva vi må bruke for å tilpasse oss klimautfordringene og hva vi faktisk bruker, øker. Anslåtte tilpasningskostnader fortsetter å stige og vil stige ytterliggere om vi ikke intensiverer innsatsen raskt.
  • For å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 °C innen slutten av århundret, må vi halvere de årlige klimagassutslippene innen 2030.
  • Hvis vi fortsetter som før kan årlig plastavfall i havet nesten tredobles fra 9-14 millioner tonn i 2016 til 23-37 millioner tonn innen 2040.

Les mer om Verdens Miljødag her.

Vis hvordan bransjen bidrar

- Vår bransje spiller en viktig rolle om vi skal nå klimamålene FN har satt. "Ingen bærekraftig fremtid uten resirkulerte råvarer" er tittelen på Årskonferansen 6.-8. september. Vi klarer ikke skape en bærekraftig fremtid uten at vi øker andelen resirkulerte råvarer, sier Cecilie Lind, administrerende direktør i Avfall Norge.

MER INFO OM ÅRSKONFERANSENS TEMA OG PROGRAM HER

- Verdens Miljødag 5. juni er en fin anledning til å løfte frem hvordan vi bidrar i dag, og hvordan vi kan bidra i fremtiden, sier Lind.

Den offisielle hashtagen til Verdens Miljødag 2022 er #onlyoneearth. Den vil brukes av folk og bedrifter over hele verden for å vise støtte til markeringen.

Bransjen spiller en nøkkelrolle

Se hvordan Norsk Gjenvinning bidrar

Relaterte artikler

Se flere nyheter