Innspill til arbeid med global avtale om plastforurensning (INC-4)

Vi viser til innspillsmøte 7.3.2024 og sender med dette vårt innspill til arbeidet med en global avtale om plastforurensning i forkant av INC-4.

Avfall Norge deltar aktivt i arbeidet med plastavtalen gjennom International Solid Waste Association, ISWA, der vi er representert i styret. ISWA er deltaker i Business Coalition for a Global Plastics Treaty og deltar i samarbeidet der. ISWA og Avfall Norge har tidligere presentert sine generelle prinsipper på temaene reduksjon, sirkulærøkonomi for plast, avfallshåndtering, krav til finansiering og gode styringssystemer, samt bærekraftige lokalsamfunn.

Part I

Avfall Norge støtter en ambisiøs tilnærming til plastavtalen og en livsløpstilnærming som innebærer tiltak for å kutte og redusere produksjon og bruk av ny plast. Samtidig er vi opptatt av at avtalen må ha som mål å fremme en global avfallshåndtering som sikrer at alle innbyggere får tilgang på et innsamlingssystem for avfall, og at det blir et globalt forbud mot forurensende avfallshåndtering som for eksempel åpen brenning og dumping av avfall (ref part II-pkt 9).

Et mål om tilgang på grunnleggende, bærekraftig avfallshåndtering for alle bør derfor tas inn i målene for avtalen (pkt 2).

I pkt 4.1 under part I er det listet opp en rekke prinsipper. Vi vil særlig fremheve “polluter pay”-principle (c), samt circular economy (s) med referanse til rapporten fra UNEP og ISWA; General Waste Management Outlook 2024. Rapporten legger vekt på at waste management i form av "business usual” vil ha omfattende negative konsekvenser for helse, klima, økosystemer og ikke minst økonomi. Noe av det som pekes på i rapporten er at prinsippet om “forurenser skal betale” langt fra fungerer i praksis, at frivillige ordninger må erstattes av obligatoriske og bindende ordninger, og at det må bygges opp kunnskap i det enkelte land for å kunne utvikle bærekraftige løsninger som fungerer over tid. Første prioritet må være å få avfall på avveie under kontroll, men sirkulærøkonomiske løsninger er det eneste som vil gi både økonomiske, helsemessige og miljømessige fordeler.

Part II

Det reviderte “første utkast” til avtaletekst inneholder en rekke ulike alternativer til de ulike punktene. På generell basis støtter Avfall Norge alternativene som er mest forpliktende (option 1). Vi vil her trekke frem

punkt 5 - Produktdesign

punkt 7 - Utvidet Produsentansvar

og punkt 9 - Avfallshåndtering

Punkt 5. Product design, composition and performance

Avfall Norge støtter globale kriterier og mål som er bindende og konkretisert i annekser.

Plastavtalen bør sørge for forbedring av både økonomi og kvalitet på ombruk og gjenvinning av plast. Det trengs en mer harmonisert og obligatorisk tilnærming til “design for gjenvinning og sirkulære løsninger for plast”. Vi må sikre at plastmaterialer faktisk gjenvinnes i større skala.

Vi støtter en avtaletekst som forbyr problematiske plastmaterialer, og sørger for oppskalering av ulike ombruksmodeller og infrastruktur for innsamling og gjenvinning. Dette vil gi både produsenter og avfalls- og gjenvinningsbransjen forutsigbarhet og incentiver til å utvikle løsninger. Krav til innhold av resirkulert plast i nye produkter og emballasje kan bidra til å utvikle markedet for resirkulerte plastmaterialer og samtidig redusere behovet for ny plastproduksjon. Dette må inngå i de kriteriene som nedfelles i avtalen.

Avtalen bør gi klare definisjoner og kriterier for design med tanke på sirkularitet. Disse bør inkludere design for reduksjon, ombruk og materialgjenvinning. Det er også viktig med krav til infrastruktur og systemer som er nødvendig for å sikre at dette fungerer i praksis. Dette må henge sammen med pkt. 9 Waste management; med et felles rammeverk for nasjonale mål og standarder for innsamling, sortering, ombruk og materialgjenvinning. ISWA jobber med innspill til dette sammen med sine samarbeidspartnere og eksperter. (ref punkt nedenfor om Annekser til avtalen.)

Punkt 7 Extended producer responsibility

Punkt 7, som omhandler utvidet produsentansvar, er et viktig punkt i avtalen. Avfall Norge støtter obligatoriske EPR-systemer basert på «modalities» i et anneks.

Vi mener at alle land må innføre produsentansvar på alle varegrupper som inneholder plastprodukter. Alle land bør rapportere inn hva slags systemer og hvilke målsettinger man har, og hvordan dette følges opp. Slik kan vi sikre at produsenter som setter plast på markedet betaler for håndtering etter bruk. Samtidig må EPR-systemene bygge på grunnleggende styringsprinsipper, hvor man opprettholder et offentlig/kommunalt ansvar for husholdningsavfall. En omstilling må ta hensyn til uformell sektor og sikre at denne inkluderes over tid. Her må man også ta særlig hensyn til spesifikke problemstillinger som gjelder kvinner i denne sektoren.

Punkt 9 Waste management

Avfall Norge vil understreke at denne avtalen kan løfte hele verden opp på et nytt nivå hva gjelder avfallshåndtering. Vi støtter globale mål og kriterier som fastsettes i anneks, og vi støtter også at man fastsetter konkret forbud mot bestemte metoder for avfallshåndtering som har negativ effekt på helse og miljø og dessuten hindrer utviklingen av en sirkulær økonomi (som nevnt eksempelvis åpen brenning og dumping av avfall) .

Gode avfallssystemer er avgjørende for å stoppe lekkasjen av plast til land, elver og hav. UNEP-rapportene Global Resource Outlook og Global Waste Management Outlook 2024 understreker behovet for å se sammenhengen mellom ressurseffektivitet, sirkulærøkonomi og god avfallshåndtering.

Det er viktig at det stilles krav til helhetlige systemer for avfallshåndtering som omfatter alle typer avfall, ikke bare plast. Infrastruktur for håndtering av avfall må omfatte alle typer avfall for å gi mening og unngå kostnadskrevende, i verste fall ekstra infrastruktur. Erfaringer fra Avfall Norges Norad-finansierte bistandsprosjekt, Clean Oceans through Clean Communities (CLOCC), viser at håndtering av organisk avfall, særlig matavfall, er helt avgjørende for å lykkes med å samle inn og gjenvinne plast og hindre plast i å havne på avveie. Dette reduserer også klimautslipp betraktelig.

Videre arbeid

Avfall Norge støtter Norges forslag til punkt 4 i avtalen, for å sikre videreutvikling av bestemmelsene og ikke minst støtte implementeringen av avtalen.

Annekser til avtalen

ISWA bidrar i arbeidet med annekser til avtalen. Vi vil her særlig peke på Anneks A og B til hhv polymers and chemicals of concern, og problematic products (option 1).

Angående Annex C (Product design), del I opt 1-1: vi vil understreke betydningen av sektorvise kriterier for (sirkulær) design.

Annex C - del II: “ Targets for reduction, reuse, refill and repair” er viktig å utvikle, og ikke minst se disse i sammenheng med kriteriene i annex F (waste management)

Annex C - del III: Part III Use of safe post-consumer recycled plastics. Vi støtter Option 1: Minimum percentages of safe and environmentally sound post-consumer recycled plastic. General and sectoral targets, including timeframe for their achievement. Dette vil kunne få stor betydning for å sikre utviklingen av markeder for resirkulert plast globalt.

ISWA har forøvrig satt i gang et eget arbeid med anneks F, med særlig vekt på:

  • Minimum safe and environmentally sound collection, recycling and disposal rates for plastic waste (part I)

  • List of waste management practices that may lead to the emissions and releases of hazardous substances (part III)

Det arbeides forøvrig også med “Harmonized indicators for development of nationally determined targets and minimum requirements”.

Vi ser frem til å fortsette å bidra til arbeidet med avtalen.

Vennlig hilsen

Runar Bålsrud

Administrerende direktør

Avfall Norge