Hvordan vinne over matsvinnet?

En tredjedel av maten som produseres i verden går tapt eller kastes. I Norge kastes det i snitt 84,7 kg spiselig mat pr innbygger (2020-tall). Norge har forpliktet seg til å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030. Hva er det vi kaster, hvilke forpliktelser har vi og hvordan skal vi få redusert matsvinnet?

Beskrivelse
Program
Foredragsholdere

Fredag 22. mars

08.30–08.35

Velkommen

Foredragsholder: Anna Fagerheim Rådgiver, Avfall Norge

08.35–08.50

Foredragsholder: Aina Stensgård Forsker, NORSUS

Kort oversikt over hva vi kaster, hvem som kaster og hvorfor vi kaster mat i Norge basert på siste oppdaterte kartlegging.

08.50–09.00

Nye regler for matavfall i EU

Foredragsholder: Marie Hesselberg Rådgiver, Avfall Norge

09.00–09.15

Foredragsholder: Anne-Grete Haugen Daglig leder, Matvett

Norge har forpliktet seg til å redusere matsvinnet med 50% innen 2030, og på bakgrunn av dette ble det satt ned et utvalg som blant annet skulle komme med forslag til en matkastelov. Utvalget overrakte sin rapport 3. januar 2024.

Vi får i dette innlegget en presentasjon av de viktigste anbefalingene fra Matsvinnutvalget, og betydningen av gode systemer for rapportering og avfallshåndtering.

09.15–09.30

Spørsmål

Anna Fagerheim

Rådgiver, Avfall Norge

Anna Fagerheim er rådgiver i Avfall Norge. Hun har en mastergrad i fornybar energi fra NMBU og var aktiv deltaker i REdu-programmet. Hun jobber med en stor bredde av faglig prosjekter og arrangementer i Avfall Norge, herunder Avfallsforsk og REdu.

Aina Stensgård

Forsker, NORSUS

Marie Hesselberg

Rådgiver, Avfall Norge

Marie Hesselberg kom inn i avfallsbransjen i 2016 gjennom sin rolle som rådgiver prosjekt og utvikling i Follo Ren IKS. I Avfall Norge jobber hun nå med EU regelverk, arrangementer og prosjektoppfølging.

Anne-Grete Haugen

Daglig leder, Matvett