Avfall Norge mener global plastavtale bør fokusere på avfallshåndtering

Avfall Norge var invitert til å gi sine innspill på en ny rettslig bindende global avtale om marin plastforsøpling under en workshop i regi av GRID Arendal og Klima- og miljødepartementet.

Av: Oda Kristin Korneliussen | Publisert: 4. november 2021

Norge har vært en sentral pådriver for en FN-avtale, og på FNs miljøforsamling i februar kan det tas et avgjørende skritt i retning av å starte konkret utforming av avtalen. I første omgang skal det vedtas et mandat som legger rammene for en global avtale.

– Det er svært positivt at det er bred støtte fra en rekke land og selskaper til å utforme en global avtale som skal hindre plast på avveie. Samtidig er gode avfallssystemer og involvering av næringslivet i utforming av forpliktelser forutsetninger for at avtalen skal lykkes, sier Nancy Strand, som deltok på vegne av Avfall Norge.

Avtalen skal forhindre plastlekkasje i havet og miljøet ved å jobbe mot en sirkulær plastøkonomi og ta for seg plastlivssyklusen. Norge har vært en sentral pådriver av en global plastavtale fordi marin plastforsøpling er en global utfordring, som derfor må bekjempes med internasjonale mekanismer.

Gode avfallssystemer må på plass

Avfall Norge mener at en global plastavtale må fokusere på at alle land får på plass gode avfallssystemer. Avtalen må inneholde mekanismer som sikrer minimumskrav til avfallsinnsamling- og håndtering.

Avfall Norge har tatt til orde for at alle land må forplikte seg til å utarbeide en nasjonal strategi for å hindre plast på avveie og øke materialgjenvinning og bruken av resirkulert plast. Strategien bør hindre forsøpling og plast på avveie, og øke materialgjenvinning av plast og bruken av resirkulert plast.

Avfall Norge mener også at næringslivet må involveres i hele prosessen. Involvering og dialog med næringslivet nasjonalt og globalt er en forutsetning for å lykkes med implementering av en global avtale. Sertifiseringskrav i internasjonale miljøstandarder bør benyttes, og næringslivets krav til egen verdikjede kan spille en viktig rolle.

Rapportering av status, tiltak og resultater blir en viktig del av avtalen, og Avfall Norge har derfor spilt inn at både nasjonale myndigheter og globale selskaper må underlegges krav til rapportering. Å oppnå oversikt over globale plaststrømmer er viktig for å kunne måle utviklingen.

Avfall Norge fremmer også at miljøgifter og andre tilsetningsstoffer som kan hindre materialgjenvinning av plast må forbys.

Avfall Norge mener at en rettslig bindende global plastavtale, kombinert med andre virkemidler som internasjonale investeringer i avfallssystemer og bistand, kan bidra til å redusere marin plastforsøpling.

Mange aktører deltar nå i arbeidet frem mot FNs Miljøforsamling, og norske myndigheter samarbeider både med Nordisk Ministerråd og EU-kommisjonen for å legge et godt kunnskapsgrunnlag. Målet er å få på plass et mandat som gir muligheter for å jobbe ikke bare med marin forsøpling, men ha et livssyklusperspektiv som inkluderer en sirkulær økonomi.


Kontakt oss

Nancy Strand

Seniorrådgiver
Avfall Norge
Ansvar: Avfall Norges podcast Sirkuler, Internasjonalt arbeid herunder ISWA and FNs plastavtale, kompetanse og innovasjon
Telefon:  91601901