Avfall Norge på Arendalsuka

Se hvilke arrangementer og debatter Avfall Norge er involvert i.

Av: Stine Thorp | Publisert: 14. august 2023

14.-18. august går Arendalsuka av stabelen. Avfall Norge vil være representert både med egne arrangementer, og som deltaker i andres.

Biogass - den glemte energikilden

Avfall Norge inviterer til debatt om den manglende satsingen på biogass i Norge torsdag 17. august kl. 13-13:45 i GRID Arendals bakgård.

Det har vært uttalt mange fine ord om biogass fra norske politikere, vi vet at potensialet for å utvikle en norsk bioøkonomi er der, men politis handling uteblir. Hvorfor er det slik? Det er spørsmålet vår adm. dir. Runar Bålsrud stiller fra scenen, før ordet går til Rasmus Winther, partner i Geelmuyden Kiese, som har bakgrunn fra det danske biogasselskapet Nature Energy, og vil fortelle hvordan den danske biogassatsingen kom til.

Deretter blir det politisk debatt mellom Ola Elvestuen (V), Rasmus Hansson (MDG), Lars Haltbrekken (SV) og Terje Halleland (Frp).

Arrangementet streames, du kan følge det her.

Hvordan kan mote- og tekstilindustrien bli bærekraftig?

Vårt andre arrangement går av stabelen torsdag 17. august kl. 16-16:45 i GRID Arendals bakgård.

Både Norge og EU utreder et produsentansvar for tekstiler, som betyr at mote- og tekstilindustrien må ta ansvar for produktene i hele livsløpet, fra produksjon til avhending.

Mote- og tekstilindustrien ønsker å bli mer bærekraftig og sirkulær. Hvilke tiltak jobber de med? Hva mener de om produsentansvar?

På scenen stiller:

  • Tord Dale, Leder for bærekraft i Virke
  • Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved OsloMet
  • Henriette Wiken Lund, daglig leder i Vandre
  • Yngvill Ofstad, dærekraftsansvarlig i Bergans

Mer info

---

Avfall Norge på andre scener

I tillegg til våre to egne arrangementer torsdag 17. august, skal vår adm. dir. Runar Bålsrud bidra i tre andre:

På vei mot bærekraftige tekstiler og produsentansvar

Tirsdag 15. august kl. 14-15, Frelsesarmeen, Vestregate 15

Fast fashion er et stort klimapoblem, og EU jobber i disse dager med en tektilstrategi for å gjøre denne industrien mer bærekraftig. I dette arrangementet vil det kjøres en debatten der miljøorganisasjoner og tekstilbransjen blir bedt om å bytte hatter og argumentere for "motstanderens" ståsted. Avfall Norges Runar Bålsrud skal kåre en "vinner".

Det blir også en debatt der det stilles spørsmål om det er mulig å gjøre tekstilindustrien bærekraftig uten å redusere volumene som settes på markedet. Her vil vår fagrådgiver Jens Måge delta.

Mer info

Hvor kresne kan vi være på hva som kan sirkuleres og hva som skal ut av kretsløpet?

Onsdag 16. august kl. 13-13:50, Håpets katedral

I dette arrangementet stilles det spørsmål om det finnes en sirkulær fremtid også for det som inneholder tungmetaller og annen forurensing. Arrangør er NOAH, og vår adm. dir. Runar Bålsrud skal delta i en panelsamtale der dette skal diskuteres. Arrangementet streames, se det her.

Mer info

Hvordan kan Norge styrke satsingen på lokal overskuddsenergi i møte med europeisk regelverk?

Onsdag 16. august kl. 17-18, Legacy of the Fjords

Vår adm. dir. Runar Bålsrud stiller i en panelsamtale om fjernvarme sammen med Marit Storvik (Eidsiva Bioenergi), Trygve Mellvang Tomren-Berg (Norsk Fjernvarme), Jon Iver Bakken (Hafslund Oslo Celsio) og Anne Sagstuen Nysæther (Elvia). Arrangementet streames, se det her.

Mer info