EU tar grep mot miljøkriminalitet

EU-kommisjonen fremmer et nytt direktiv for å slå ned på miljøkriminalitet, med ulovlig avfallshandel som et av fokusområdene.

Av: Oda Kristin Korneliussen | Publisert: 20. desember 2021 | Fagområde: EU

Forslaget, som er en del av EUs grønne giv (Green Deal), skal forplikte medlemsland til å ta rettslig handling mot miljøkriminalitet. Den utvider definisjonen på miljøkriminalitet, fremmer strengere sanksjonering, og forsterker og effektiviserer samarbeid innenfor rettshåndhevelse.

EU-kommisjonen fremmer at sterkere lovgivning er nødvendig fordi miljøkriminalitet skader miljø og mennesker, utgjør kostnader for regjeringer, urettferdig konkurranse for lovlydige selskap og bidrar til å finansiere organisert kriminalitet

Forslaget vil direkte adressere årsakene som har forhindret miljøbeskyttelsen fra å være så effektiv som den bør være, sier Didier Reynders, EU-kommissæren for justissaker.

Ulovlig avfallshandel utgjør €4-15 milliarder årlig

Kommisjonen anser å slå ned på ulovlig handel med avfall innenfor EU som et viktig satsningsområde. De opplyser at den ulovlige avfallshandelen utgjør verdier på €4-15 milliarder årlig. Kommisjonen estimerer at €80-230 milliarder går tapt til miljøkriminalitet på globalt nivå årlig.

Forslaget definerer nye kategorier miljøkriminalitet innenfor EU, som ulovlig tømmerhandel, ulovlig resirkulering av skip og ulovlig uttak av vann. Eksisterende definisjoner av miljøkriminalitet tydeliggjøres i direktivet.

I tillegg vil kommisjonen sette en minimumsstraff for miljøkriminalitet og at man kan straffes med opp til 10 år i fengsel. Forslaget fremmer også alternativ sanksjonering, som pålegg om restaurering av natur, fratatt tilgang på offentlig finansiering og tilbaketrekking av administrative tillatelser.

Direktivet vil også effektivisere etterforskning og straffesaker, ved blant annet å støtte inspektører, politi, påtalemyndigheter og dommere med opplæring, koordinering og samarbeid, datainnsamling og statistikk.

Dette skal forenkle etterforskning og tiltale på tvers av landegrenser, da miljøkriminalitet ofte påvirker flere land. For å etterforske og sanksjonere slike aktiviteter kreves samarbeid over grensene.

Avfall Norge er positive til forslaget, og håper dette kan bidra til å redusere ulovlig handel med avfall og andre former for miljøkriminalitet.

Kilder:

Pressemelding: European Green Deal: Commission proposes to strengthen the protection of the environment through criminal law.

European Green Deal: Strengthening EU law to combat environmental crime Factsheet