Mer fokus på fagutdanning i bransjen

Bransjen har behov for mer kompetanseheving. Derfor er det gledelig å se at det er flere initiativ på fagutdanning i bransjen. Her kan du lese om noe av det som skjer i høst.

Av: Marie Hesselberg Simonsen | Publisert: 17. september 2021

Behov for felles løft og kompetanseheving

Det er tydelig at det er behov for et felles kompetanseløft i bransjen. Derfor er det også gledelig å se at det er flere initiativ og tilbud der ute.

- Det er stor interesse for mer fokus i fagutdanning, og dette er noe vi har snakket om i REdu-sammenheng, sier Mona Nordhammer Sæther, fagrådgiver i Avfall Norge.

Gratis kurstilbud for digital kompetanse

Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Bergen har et nytt, gratis kurstilbud for digital kompetanse til alle i gjenvinningsbransjen.

Kurspakken er "for deg som vil bygge fremtidens smarte byer gjennom strategisk forretningsutvikling og forståelse av digitale prosesser" og alle kursene er heldigitale.

Utvikling av kurspakken er et samarbeid mellom Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Bergen, Avfall Norges medlemmer BIR og RfD samt selskapet Turbo Tape Games. Bevilgning til pilotering kommer fra Kompetanse Norge.

Du finner mer informasjon om kurspakken her.

Løft i Vest

Et annet initiativ er Kommunalt Avfallsforum Vest (KAV) sin samling i november hvor tema er hvordan avfallsbransjen kan ta et felles løft for bedre rekruttering og kompetanseheving i den operative delen av bransjen.

Sæther kommer til å delta fra Avfall Norge sin side, og snakke om hvordan vi kan jobbe med disse behovene fremover. Du kan melde deg på via denne lenken.

Høyere yrkesfaglig utdanning innen farlig avfall

Studieløpet “Høyere yrkesfaglig utdanning innen bærekraftig håndtering av farlig avfall og miljøgifter” arrangeres også for første gang i høst. Det er Fagskolen Vestfold og Telemark i samarbeid med Norsk forening farlig avfall (NFFA) som står bak utdanningstilbudet, og nå har første kull møttes i Porsgrunn og startet sitt løp.

Det er 31 studenter som nå i september startet på en utdannelse som er unik, trolig i Europa. Til studiet har Fagskolen og NFFA engasjert en rekke personer med spisskompetanse innen de emner det skal undervises i; Det grønne skiftet, Miljø- og avfallsrett, Kjemi, toksikologi og materiallære, Teknologi og digitale verktøy, HMS og logistikk samt Håndtering av farlig avfall. Tilbudet er landsdekkende og gjennomføres i løpet av et år på deltid.

Første studentkull er fulltegnet og flere står på venteliste for neste år.

Les mer om studiestarten på NFFA sine sider!

Relaterte artikler

Se flere nyheter