Lukk søk

Fra fordom til frelse

Emil Ibrahim Skar er student ved NMBU og går på linjen Industriell Økonomi. Han kom på andre plass i REdu sitt case under Næringslivsdagen på NMBU og vant en tur til et valgfritt seminar i regi av Avfall Norge. Noen uker etter seminaret fikk han sommerjobb hos Renovasjonsetaten i Asker Kommune. Nå gleder han seg til siste eksamen slik at han kan starte på jobben sin. Her skriver han om hvordan REdu bidro til at han nå ser på bransjen vår på en helt ny måte.
Av: Cecilie Lind | Publisert: 11. april 2016

Du gjør mange valg i løpet av livet ditt. Mange ubevisste valg, noen bevisste. Noen store, noen små. Jeg tok valget om å steppe utenfor komfortsonen min ved å lage en liten videosnutt for REdu. Jeg hadde null anelse om at valget mitt ville ende opp med så store konsekvenser. Jeg kom på andre plass i konkurransen jeg deltok i. Som premie fikk jeg dra på et kommunikasjonsseminar på Gardermoen. Inkludert var hotellopphold og middag. I tillegg så møtte jeg på  mange nye, interessante mennesker. Noen uker senere fikk jeg meg sommerjobb hos Asker Kommune. 

Ved å gjøre noe jeg aldri hadde gjort før oppdaget jeg en helt ny verden. En verden jeg aldri hadde tenkt over. En verden hvor ”søppel” er noe kult, en ressurs, og ikke noe man bare kaster. Avfallsbransjen var ikke min drømmebransje. Såpass skal jeg være ærlig og innrømme. Jeg tipper de fleste av mine jevnaldrende er like som meg i slikt henseende. Fortsatt sitter fordommene igjen. Fordommene om at hver enkelt som jobber i avfallsbransjen kjører søppelbil og lukter en mikstur av råtne egg og sure sokker. 

Fordommene mine ble knust på kommunikasjonsseminaret. Jeg så hvor mange flinke og intelligente mennesker som jobbet med dette. Og hvor mye de brant for det de gjorde. Det var morsomt å se hvordan alle fikk et glimt i øyet når de snakket om noe så enkelt som søppel. Om søppel i det hele tatt kan sies å være enkelt. Du har de utrolig kompliserte resirkuleringsmaskinene som sorterer alt avfallet. Logistikken som står bak innsamlingen av husholdningsavfallet. Nei, søppel er alt annet enn enkelt.

La meg fortelle deg en liten ting om meg selv. Jeg har alltid syntes at det er vanskelig å tørre og drite seg ut. Tørre å ta sjanser. Det er noe vi sårt trenger i dagens samfunn, men som jeg opplever som utrolig krevende. Så, da jeg dro på kommunikasjonsseminaret hadde jeg bestemt meg. Jeg skulle tørre å gjøre ting, og så fikk det bare gå som det gikk. Jeg skulle ta ordet hvis jeg følte jeg hadde noe å bidra med. Og gjett hva. Jeg lærte masse. Det er en spesiell ting jeg lærte som jeg har lyst til å dele med deg som leser dette. Folk trives virkelig med det de gjør. Jeg observerte at det var flere med lang fartstid i bransjen. De smilte når de snakket om jobben sin. De syntes avfall er moro. 

Dette betyr også at bransjen etterhvert kommer til å trenge nye impulser som kan hjelpe til med å drive utviklingen fremover. Mennesker som ser ting fra andre sider. Som kan bidra til bærekraftig innovasjon og vekst. Bidra til revolusjonerende løsninger. For å få til dette må vi få slutt på fordommene som er ute og går. Hvis det legges til rette for spennende sommerjobber, for internships, for spennende foredrag, for nye tiltak etc. så vil ungdommen komme. Jeg ble fanget inn av REdu. Det er sånne initiativ som må til for å få tak i de smarte hodene. Det funket på meg. Jeg er overbevist om at det kommer til å funke på flere.