Ny veileder: Salg av produkter levert som farlig avfall på mottaksanlegg

Flere kommunale avfallsmottak vurderer salg av spann med restmaling samt en rekke andre produkter levert som farlig avfall. Enkelte vurderer å tilby forbrukerne å hente produktene gratis. En helt ny veileder informerer om hvilke vurderinger aktørene bør legge til grunn før praksisen eventuelt gjennomføres.

Av: Marie Hesselberg Simonsen | Publisert: 9. november 2021


Det er registrert en trend hvor avfallsmottak i økende grad ønsker å videreselge produkter mottatt som farlig avfall, men som vurderes fortsatt å ha bruksverdi for vanlige forbrukere. Dette er noe Fagforum farlig avfall, Avfall Norge og Norsk forening farlig avfall (NFFA) sitt samarbeidsorgan, mente det var viktig å se nærmere på i forhold til lovverk og regler. Fagforum farlig avfall mener det er er svært viktig at avfallsmottak er bevviste sitt ansvar og risiko ved ombruk av farlig avfall før praksisen settes ut i live.

Med bakgrunn i dette har NFFA tatt initiativ til et posisjonsnotat / veileder som er ført i pennen av NFFA-advokaten Einar Bratteng (Advokatfirmaet Berngaard), med innspill også fra Fagforum farlig avfall.

Notatet er ment å gi en overordnet beskrivelse av de problemstillinger som gjør seg gjeldende ved ombruk av farlig avfall. Avfallsmottakene skal gjennom notatet kunne orientere seg i regelverket som er relevant ved ombruk av farlig avfall. Notatet legger ikke opp til en helhetlig gjennomgang av regelverket som kan virke begrensende på ombruk av farlig avfall.

Organisasjonene bak posisjonsnotatet er enige om:

  • Praksisen er positiv, bidrar til forlenget livsløp for produkter samt gir bransjen en høyere posisjon i avfallshierarkiet.
  • Praksisen reiser flere problemstillinger spesielt relatert til ansvar og risiko i forbindelse med den rollen avfallsmottakene får som et salgsledd overfor forbrukerne.
  • Avfallsmottak som ønsker å starte salg av produkter levert som farlig avfall må sette seg grundig inn i relevant lovverk, etablere skriftlige prosedyrer samt gi opplæring av ansatte som skal ha ansvar og funksjon i forhold til salg.

Posisjonsnotatet / veilederen kan lastes opp her.

Kontakt oss

Marie Hesselberg

Rådgiver
Avfall Norge
Ansvar: EU-prosesser
Telefon:  97906784