
Avfall Norges årlige fagseminar om biologisk avfallsbehandling samler alle som jobber med biologiske avfallsressurser; produsenter, konsulenter, forskere, varehandel, industri, gründere og studenter. Seminaret omhandler innsamling av bioavfall, produksjon av kompost, biogass, biogjødsel og biokull, samt nye behandlingsformer og aktuelle problemstillinger omkring utnyttelse av biologisk avfall som ressurs og råvare til nye produkter i den sirkulære bioøkonomien.
Hvordan kan biogass og kompost utfylle hverandre?
Årets tema er valgt fordi vi ønsker løfte fram både kompost og biogass som viktige behandlingsformer som kompletterer hverandre i en sirkulær bioøkonomi.
Ny avfallsforskrift stiller krav til utsortering og behandling av alt bioavfall og det vil derfor bli økte volumer som skal behandles i tiden framover. I en situasjon hvor vi skal gjenvinne stadig mer bioavfall med ulike egenskaper, så vil det være behov for alle løsningene. Vi skal produsere gode resirkulerte råvarer som kan bli bærekraftige produkter. Kompost, biogjødsel, biokull mm har ulike fordeler og alle bidrar til å erstatte helt eller delvis jomfruelige og fossile råvarer, så som torv og kunstgjødsel. I tillegg er dette sirkulære løsningene som også gir bedre jord- og plantehelse.
Nytt gjødselregelverk kan også bety nye utfordringer med avsetning av fosforrik biogjødsel, og da vil det bli behov for å utvikle nye gjødsel- og jordprodukter som også kan få en høyere verdi i markedet og gjøre biogassproduksjon mer lønnsom.
Både for ledere og driftsansatte
Nytt for årets bioseminar er at vi har utvidet målgruppen til både ledere og driftsansatte på biogass- og kompostanlegg, og andre typer behandlingsanlegg. Det blir ulike paralleller, felles befaringer og samlinger i plenum.
Bioseminaret arrangeres i samarbeid med Rogaland biogassnettverk.
Formålet med Rogaland biogassnettverk er å støtte biogassinitiativene i Rogaland for å redusere klimagassutslipp og styrke landbruket som næring. Bærekraftige løsninger for økt verdiskaping i landbruket er viktig for Rogaland som landbruks- og matregion.
Det å finne gode løsninger for bioresten er nøkkelen til suksess, og nettverket ønsker å legge til rette for samarbeid som kan bidra til nye prosesser og produkter. Vi samarbeider med Biogass Oslofjord, kommunene Lillestrøm, Ringerike, Sarpsborg og Skiptvet, og fylkeskommunene Viken, og Vestfold og Telemark for bedre ressursutnyttelse vest-øst.
Rogaland fylkeskommune er eier av prosjektet. Fra det offentlige er kommunene Hå, Klepp, Time, Stavanger og Vindafjord, samt Statsforvalteren i Rogaland med på satsningen. Rogaland biogassnettverk er finansiert av Rogaland fylkeskommune, Biogass Oslofjord og Miljødirektoratets Klimasatsordning.
Mer info på Facebooksiden til nettverket.
