- Det er bare å laste ned regnearket og sette i gang

Regnskap Norge har sammen med Nordic Accounting Federation laget en standard for bærekraftsrapportering for SMB'er, fritt tilgjengelig for alle.

Av: Stine Thorp | Publisert: 20. oktober 2022

Bærekraftsrapportering er et ord som kan få det til å grøsse nedover ryggen på mange økonomiansvarlige i norsk virksomheter. For vi vet at strengere krav til bærekraftsrapportering kommer, og at det innebærer noe langt mer konkret enn et skarve avsnitt i årsrapporten. Men hvordan skal det egentlig rapporteres?

Bærekraftsrapportering var tema for et seminar Avfall Norges nettverk for økonomi og virksomhetsstyring arrangerte 19.-20. oktober. Hit kom blant andre Hans Christian Ellefsen, leder for teknologi og innovasjon i Regnskap Norge.

Han presenterte bærekraftstandarden Nordic Sustainability Reporting Standard (NSRS), som ble lansert høsten 2021, og er tilpasset små og mellomstore bedrifter.

NSRS er utviklet av Nordic Accountant Federation, en sammenslutning av nordiske regnskapsorganisasjoner i Sverige, Finland og Norge.

Last ned NSRS Framework her


Ikke et krav, men stadig oftere etterspurt

- Per i dag er det ikke noe krav om at norske SMB'er skal rapportere på bærekraft, men allerede nå ser vi at store bedrifter er i ferd med å endre sine forretningsmodeller, og dermed etterspør bærekraftsrapportering hos sine leverandører, sa Ellefsen.

Også forbrukere, banker og myndigheter er i økende grad opptatt av at virksomheter de har kundeforhold til kan stadfeste at de jobber for å minske klimaavtrykk og bli mer bærekraftige.

Det er med andre ord absolutt ikke for tidlig å begynne å utarbeide bærekraftsrapporter.

Nyttig verktøy

NSRS er som nevnt en standard for bærekraftsrapportering som er spesielt tilpasset SMB'er. For å gjøre det enklere å rapportere etter standarden, følger det et regneark som virksomheten kan benytte og rapportere i fra. Fremgangsmåten er strukturert, og det gis veiledning til rapporteringspunktene.

- Vi har fått god respons på NSRS allerede, og til og med blitt kontaktet av Frankrike, som ønsker å oversette standarden til fransk, sa Ellefsen.

Regnskap Norge utarbeidet selv sin aller første bærekraftsrapport i vår.

- Ingen av oss som har jobbet med selve utarbeidelsen av NSRS var involverte, fordi vi ville se hvordan standarden fungerte for uinnvidde. Resultatet ble bra, synes vi, sa Ellefsen.

- Det er bare å laste ned regnearket og sette i gang.

Se Regnskap Norges første bærekraftsrapport her.

Last ned NSRS Framework her

NYTTIGE NETTSTEDER

Kontakt oss

Renate Damskog

Økonomisjef/CFO
Ansvar: Økonomi og administrasjon
Telefon:  91372787

Relaterte artikler

Se flere nyheter