Kompostjord gir hagefordeler

Begynn hagesesongen på riktig fot! Kompostportalen viser hvor du får kjøpt næringsrik og god jord.
Av: Jens Måge | Publisert: 4. april 2018

Kompostportalen viser hvor du kan finne kompostbasert jord, som er et miljøvennlig alternativ til den torvbaserte jorda du ofte finner på hagesentre. 

Fordelene med kompostbasert jord er blant annet:

  1. Kvalitet – ofte er kompostbasert jord mye bedre for hagen din enn den torvbaserte. Den inneholder både næring og substans og bygger opp jordsmonnet over tid. Husk å spørre etter riktig jord til det formålet du skal bruke den til.
  2. Miljø og klima - Kompost kan lages av matavfall, hestemøkk og hage-/parkavfall. Det er et eksempel på hvordan vi kan utnytte avfall og lage nye produkter som tar vare på næringsstoffene. Med andre ord: bra for miljøet og bra for deg.
  3. Pris – kompostbasert jord kan kjøpes i løsvekt (noen steder også i poser). Det blir ofte billigere enn den torvbaserte jorden fra hagesentrene. Ta med deg noen egne Ikea-poser eller tilhenger og fyll opp! Men skynd deg, det blir fort utsolgt når sesongen begynner.
  4. Tilgjengelighet – spar tid. Flere produsenter av kompostjord tilbyr også hjemkjøring av jord. Det er spesielt praktisk hvis du behøver mye jord. Ta kontakt for et tilbud.

Våren 2018 kommer det enda flere torvfrie eller torvreduserte produkter i markedet fra flere jordprodusenter.

Spør etter kompostbasert jord neste gang du er på hagesenteret. Og vurderer du å kompostere selv hjemme, så finner du tips til det også på Kompostportalen.

Selger du kompostjord?

Kompostportalen ble lansert i 2016 som et initiativ fra bransjeorganisasjonen Avfall Norge og medlemmer. Vil du vise frem ditt utsalgssted? Ta kontakt med jens.maage@avfallnorge.no