Innspill til FNs globale plastavtale

Denne uken samles delegater og miljøtopper fra hele verden i Kenya for å diskutere plastavfalen. Se innspillet Avfall Norge og ISWA har levert.

Av: Avfall Norge | Publisert: 13. november 2023

Møtet, som holdes i FNs Miljøprograms hovedkvarter i Nairobi, er det tredje der det diskuteres hvordan en global plastavtale som kan redusere plastforurensningen skal se ut. Avfall Norge tar en aktiv rolle i å forsikre at avtalen er ambisiøs nok.

Landene skal diskutere nøkkelområder som forpliktelser, internasjonalt samarbeid, støtte til utviklingsland, og overvåkning og rapportering.

Gjennom ISWA (International Solid Waste Association) jobber Avfall Norge aktivt med å bidra med innspill til avtalen. ISWA er også en del av the Business Coalition for a Global Plastics Treaty (BCGPT) og støtter deres uttalelser på generelt grunnlag.

Støtter en ambisiøs avtale

Avfall Norge støtter en ambisiøs avtale som ivaretar hele livssyklusen for plastmaterialer og plastprodukter. Elementene i avtalen må i størst mulig grad være obligatoriske.

Elementer som bidrar til å redusere produksjon og forbruk av plast, samt bidrar til en reell sirkulær økonomi for plast må prioriteres i avtalen. Det er også viktig at de kriteriene som fastsettes i plastavtalen harmoniseres med krav i andre avtaler.

Krav til reduksjon og sirkularitet

Avfall Norge støtter fokuset på tiltak som kan redusere produksjon og forbruk av plast. Dette innebærer blant annet at man får definert polymerer, kjemikalier og produkter som hindrer resirkulering og utgjør en fare for miljø og helse.

Helhetlige avfallssystemer - CLOCC som eksempel

Avfall Norge mener at avtalen må vektlegge utformingen av helhetlige avfallssystemer som omfatter alle avfallstyper. Plastproblemet kan ikke løses med mindre alle fraksjoner behandles effektivt, spesielt biologisk avfall. Å forhindre elementer som fører til forurensning, som ukontrollert dumping og åpen brenning av avfall må være sentrale elementer i avtalen.

En global ambisjon må være å etablere innsamling og kontrollert håndtering av avfall for alle, og å sikre nødvendige mekanismer for at kommunale myndigheter skal kunne gjennomføre dette i praksis.

Avfall Norges bistandsprogram, Clean Oceans through Clean Communities (CLOCC), benyttes av Avfall Norge og ISWA som et eksempel på tiltak som kan skape helhetlige avfallssystemer som kan redusere plastforsøpling.

Mot INC-4 i Toronto

Gjennom forhandlingene i Nairobi er det håp om at deltakerne skal komme nærmere en enighet om utformingen av den internasjonale avtalen. Utformingen av avtalen skal diskuteres videre på INC-4 i Toronto, i 2024.

Plastavtalen skal etter planen ferdigstilles innen utgangen av 2024.

Kontakt oss

Nancy Strand

Seniorrådgiver
Avfall Norge
Ansvar: Avfall Norges podcast Sirkuler, Internasjonalt arbeid herunder ISWA and FNs plastavtale, kompetanse og innovasjon
Telefon:  91601901

Oda Kristin Korneliussen

Rådgiver
Ansvar: Clean Oceans through Clean Communities (CLOCC), bærekraft
Telefon:  92154677

Relaterte artikler

Se flere nyheter