Bli med på Ombruksuka

Vi trenger en motvekt til forbruksfesten Black Week siste uka i november.

Av: Stine Thorp | Publisert: 19. september 2022

Black Week er i løpet av det siste tiåret blitt en forbruksfest og et fast innslag i handelsstandens årshjul. Da kjøres store reklamekampanjer der forbrukere lokkes med reduserte priser på alt fra elektronikk til møbler, skjønnhetsprodukter til klær.

Det startet med Black Friday, alltid arrangert siste fredag i november. Den ble deretter utvidet og omdøpt til Black Week, og de siste årene har en rekke store aktører i handelsstanden også begynt med salgskampanjer i ukene før.

Foto: iStock

Foto: iStock

Miljøorganisasjonene kaller konseptet en miljøkatastrofe.

- Mens du gjerne må benytte muligheten til å skaffe noe som virkelig er nødvendig, er problemet med disse dagene at vi kjøper alt mulig vi ikke trenger. Overforbruket vårt er en av årsakene til at vi står midt i en katastrofal naturkrise og utrydder dyrelivet i et heseblesende tempo. Vi forbruker ressurser som om vi hadde 1,6 jordkloder å ta av, sa generalsekretær Karoline Andaur i WWF i en uttalelse i fjor.

Ombruksuka vs. Black Week

- WWF har helt rett. Black Week har blitt en forbrukerfest som ikke ligner noen ting. Det er ikke heldig når vi vet at forbruket må ned om vi skal nå klimamålene. Når det nå også kommer nye krav til ombruk ønsker vi å dra i gang en motvekt til Black Week, for å gjøre folk bevisste på eget overforbruk, droppe Black Week-salget og kjøpe brukt i stedet, sier Sara Wilsgaard, medlemsansvarlig i Avfall Norge.

- Ikke bare håper vi å vekke folk fra "kjøpsrusen", men også få fart på ombruksmarkedet nasjonalt. Vi i bransjen ser hver eneste dag hvor mye av det som kastes som avfall i stedet burde bli ombrukt.

Inviterer til idémøte 29. september

I år arrangeres Black Week i uke 47, 21.-27. november. Dermed vil Ombruksuka også gå av stabelen denne uka.

Avfall Norge inviterer alle aktører som er interesserte til å delta på Ombruksuka. Dette gjelder både dere som allerede har planer om aktiviteter eller arrangementer ifm. Black Week, og dere som ikke har det - ennå.

- Vi starter opp med et idémøte 29. september kl 10-11.30. Her er tanken at vi sparrer med hverandre og kommer med forslag til aktiviteter og arrangementer, sier Wilsgaard.

- Vi håper så mange som mulig av relevante aktører blir med. Vi vet at ombruk er et hett tema i bransjen. Det ser vi på interessen for å delta i vårt nye nettverk for ombruk.

Meld deg på idémøtet her


Vi har også opprettet to forum for ombruk på Facebook. Her kan alle som sysler med ombruk sparre med hverandre, og få tips og råd - meld deg inn!

Relaterte artikler

Se flere nyheter