EU diskuterer innlemming av avfallsforbrenning i ETS

I juni skal EU-parlamentet stemme over et lovforslag der avfallsforbrenning innlemmes i EUs klimakvotesystem fra 2026.

Av: Stine Thorp | Publisert: 20. mai 2022

EU-komiteen for miljø, folkehelse og mattrygghet, ENVI, gikk nylig inn for at avfallsforbrenning inkluderes i EUs klimakvotesystem, EU ETS. Forslaget skal stemmes over i EU-parlamentet i begynnelsen av juni, og alt tyder på at det får flertall.

I følge ENVI er målet å skape et incentiv til å redusere avfallsmengde og øke gjenvinningsgrad, da CO2-avgiften vil gjøre det dyrere å forbrenne avfallet relativt sett. Det vil også skape nye jobber, siden aktiviteter knyttet til avfallsreduksjon og gjenvinning er mer arbeidsintensive enn forbrenning, mener ENVI.

Ønsker ikke å skape negative bivirkninger

ENVI ber imidlertid om at EU-kommisjonen innen utgangen av 2024 leverer en evalueringsrapport som ser på hvordan denne lovendringen vil påvirke avfallsstrømmen, spesielt ift. mengden avfall som havner på deponi, eller eksporteres ut av EU. Rapporten skal også komme med forslag som kan forhindre at avfall havner på deponi eller eksporteres.

Rapporten skal også undersøke muligheten for at EUs kvotesystem skal omfatte alle typer avfallshåndtering, som deponering, utråtning (behandling i biogassanlegg) og kompostering.

Se lovforslaget under (side 24-28)

Hva er ETS?

Det europeiske kvotesystemet er EUs ordning for handel med klimakvoter mellom bedrifter i europeiske land. Det omtales også som EU ETS, en forkortelse for det engelske navnet EU Emissions Trading System.

Systemet ble etablert i 2005 og opererer i alle EU- og EØS-land. Norge har vært medlem siden 2008.

Kvotesystemet pålegger bedrifter i visse sektorer å kjøpe kvoter tilsvarende sine årlige klimagassutslipp. De kvotepliktige sektorene inkluderer blant annet kraftproduksjon, kraftkrevende industri, visse andre typer industriproduksjon, samt luftfart.

Les mer om ETS hos Energi og Klima

Relaterte artikler

Se flere nyheter