Nye endringer i avfallsforskriften

Revideringer i avfallsforskriften kap. 10a, som ble sendt på høring i sommer, endres etter at Avfall Norge og flere medlemsvirksomheter kom med høringsuttalelser.

Av: Stine Thorp | Publisert: 4. desember 2023

Miljødirektoratet opprinnelige forslag til endringer i avfallsforskriften kapittel 10a om utsortering og separat innsamling av avfall ble sendt på høring i slutten av juni 2023, med høringsfrist i oktober samme år. Forslaget gjelder krav til utsortering, separat innsamling og materialgjenvinning eller forberedelse til ombruk av papp, papir, glass- og metallemballasje og tekstilavfall for både husholdningsavfall og næringsavfall som ligner husholdningsavfall. Hovedhensikten er å øke materialgjenvinningen.

I forslaget som var på høring skulle de nye kravene gjelde fra 1. juni 2024, med unntak av kravet til tekstiler, som vil gjelde fra 2025.

Miljødirektoratet foreslo at innsamling av utsortert matavfall, plastavfall, papp- og papiravfall og glass- og metallemballasje skal skje ved en henteordning, med noen unntak sånn som for fritidshus og områder med spredt bebyggelse.

Bransjen ble hørt

Det kom inn mange høringsuttalelser, blant annet fra Avfall Norge, BIR, Oslo kommune og Trondheim kommune. Det ble etterspurt mer fleksibilitet i forhold til henteordning, spesielt i tettbygde områder. Spesielt for glass- og metallemballasje Oslo kommune, BIR og Trondheim ønsket også lenger frist for ikrafttredelse.

Samtlige peker også på viktigheten av et produsentansvar som dekker faktiske kostnader og som blir oppdatert i henhold til nye forslag.

Etter å ha vurdert høringsuttalelsene som kom, har Miljødirektoratet besluttet å utsette fristen for ikrafttredelse til januar 2025, kravet om henteordning for glass- og metallemballasje har blitt utsatt til juli 2025 og kravet om henteordning for glass- og metallemballasje har blitt myknet opp.

Det ble gjort en større endringen fra det opprinnelige utkastet til forskriften, der det ble åpnet for å fortsette innsamlingen av glass- og metallemballasje med leveringspunkter dersom det av hensyn til trafikksikkerhet, eiendommens utforming og beliggenhet eller andre omstendigheter ikke er mulig med henteordning. Les mer her

- Vi har materialgjenvinningsmål vi er forpliktet til å nå, og som vi foreløpig ikke er i nærheten av. Så det er riktig av Miljødirektoratet å revidere avfallsforskriften slik at materialgjenvinningsgraden øker i årene fremover. Men en viss fleksibilitet er påkrevd, og det er vi glade for at det nå er tatt høyde for, sier Håkon Bratland, fagrådgiver i Avfall Norge.

- Det er også viktig at produsentansvarsordningene er utformet slik at de faktiske kostnadene for innsamling og utsortering dekkes. Miljødirektoratet har anbefalt endringer i regelverk for emballasje i avfallsforskriften kapittel 6 og 7, og vi venter nå på at Klima- og miljødepartementet skal sende ut disse på høring, slik at vi får gitt innspill på vegne av våre medlemmer, sier Bratland.

Kontakt oss

Håkon Bratland

Fagrådgiver
Avfall Norge
Ansvar: Innsamling, sortering og materialgjenvinning
Telefon:  97578502

Kåre Fostervold

Direktør samfunnskontakt
Ansvar: Næringspolitikk, pressekontakt, energigjenvinning
Telefon:  48168041

Relaterte artikler

Se flere nyheter