Arskonferansen 2024 banner mobile

Se video: Så raskt ble det storbrann i resirkuleringsanlegg i Aberdeen

Nå relanserer Storbritannia en nasjonal informasjonskampanje for å få batterier ut av avfallet. - Vi jobber nå for et lignende initiativ her i Norge, sier Runar Bålsrud, administrerende direktør i Avfall Norge.

Av: Stine Thorp | Publisert: 12. desember 2022

SE HVORDAN BRANNEN UTVIKLER SEG I DENNE VIDEOEN:På ettermiddagen 8. juli 2022 fanger opvervåkningskameraer ved det store resirkuleringsanlegget Altens East Mixed Recycling Facility opp røykutvikling.

30 minutter senere utløses brannalarmen. Samtidig tar flammene tak, og det utvikler seg raskt til å bli en stor flamme. Ni minutter senere er brannvesenet på plass.

Med 100 mann på plass tok det likevel 118 timer før brannen var slokket. Da var anlegget, som var nytt i 2017, totalskadd. Det er nå bestemt at det skal rives.

Feilkastet batteri utpekt som årsak

Etterforskningen har ikke kunnet fastslå hva som startet brannen, men det konkluderes med at det er overveiende sannsynlig at det var et feilkastet batteri.

- Å se et anlegg som leverte en så viktig tjeneste for Aberdeens innbyggere bli ødelagt av noe så unngåelig som at et batteri er kastet i restavfallet er fortvilende, sa Colin Forshaw, driftssjef ved anlegget, til lokalavisen The Press & Journal.

Hendelsen er til forveksling lik brannen på IVARs anlegg på Forus i sommer.

Som et resultat av brannen i Aberdeen ble en nasjonal kampanje for å få batterier ut av restavfallet relansert i Storbritannia. Kampanjen "Take Charge+" ble første gang lansert i 2020. Initiativtaker var Environmental Services Association, ESA, som organiserer svært mange av Storbritannas gjenvinningsaktører. Med på laget var en rekke aktører i gjenvinningsbransjen og lokale myndigheter. I et brev til støttespillerne skriver ESA hvilke erfaringer som ble gjort forrige gang kampanjen kjørte. Les brevet her.

Kampanjen har fått bred mediedekning over hele Storbritannia siden den ble relansert i slutten av oktober. Se kampanjens nettside her: Takecharge.co.uk

Ønsker nasjonal kampanje i Norge

- Det er interessant å se hvordan britene har fått til et initiativ som dette. Vi ønsker oss noe lignende her i Norge, og har nå tatt initiativ til et bredt samarbeid vi håper vil inkludere flere organisasjoner og bedrifter, sier Runar Bålsrud, administrerende direktør i Avfall Norge.

Kontakt oss

Runar Bålsrud

Administrerende direktør
Telefon:  91708227

Kåre Fostervold

Direktør samfunnskontakt
Ansvar: Næringspolitikk, pressekontakt, energigjenvinning
Telefon:  48168041

Relaterte artikler

Se flere nyheter