Arskonferansen 2024 banner mobile

Bli med på Ombruksuka 2023

Black Week merkes over hele landet siste uka i november. Det bør Ombruksuka også. Se hva som skjer, og hvordan bransjen kan bidra.

Av: Stine Thorp | Publisert: 10. oktober 2023

Ombruksuka skal få folk til å tenke seg om før de kjøper noe nytt de kanskje ikke engang trenger, og heller reparere det de har, eller kjøpe brukt i stedet.

- Black Week har tatt helt av de siste årene. Det er lenge siden det handlet om én fredag, altså Black Friday. Nå ser vi at enkelte i handelsstanden til og med starter kampanjen i ukene før, sier fagrådgiver i Avfall Norge Jens Måge, som jobber med ansvarlig produksjon og forbruk.

I år foregår Black Week 20.-24. november, mens Ombruksuka strekker seg fra helg til helg, altså 18.-25./26. november.

- Ombruksuka er gjenvinningsbransjen tilsvar, og det er oppløftende å se at stadig flere aktører markerer den, sier Måge.

Oslo kommune har lang erfaring med å sette bærekraftig og redusert forbruk i fokus under kjøpefesten i november. Kommunen startet sin ombruksuke i 2014, og i år arrangeres den fra 18.-24. november. Ombruksuka organiseres av Bymiljøetaten, og alle som vil kan registrere sine ombruksarrangement i et fellesprogram. Se mer info her

BIR og Bergen kommune har i flere år arrangert Gjenbruksuken, som i år skjer 18.-24. november. Da kan frivillige organisasjoner, næringsliv, offentlige aktører og privatpersoner delta med aktiviteter som fremmer ombruk og bærekraftig forbruk. Mer info her

Også Trondheim kommune har sin versjon av Ombruksuka. Her er det også mulig for alle som ønsker å melde inn arrangement som bidrar til ombruk. Les mer her

- Dette er bare tre eksempler, men en rekke andre i gjenvinningsbransjen, også private, markerer Ombruksuka. Vi håper enda flere kaster seg på. Det trenger ikke nødvendigvis være et ukelangt opplegg, det er opptil den enkelte å lage sitt eget konsept, sier Anna Fagerheim, som koordinerer Avfall Norges nettverk for ombruk.

- Vi vil gjerne få en oversikt over hvem som har planer om å markere Ombruksuka, og hvordan de vil gjøre det, så vi kan ta det med i vår kommunikasjon og inspirere hverandre. Send meg en e-post om store eller små initiativ. Og dersom noen har lyst til å arrangere, og trenger innspill eller info om hvem de kan kontakte om de vil ha tips og råd kan de også kontakte meg, sier Fagerheim. (Se e-postadressen nederst i artikkelen.)

Forslag til aktiviteter under ombruksuka

  • Benytt anledningen til å markedføre de tilbudene som allerede finnes. Bruktutsalg, mottak for ombruk, reperatører lokalt osv.
  • Utvid eksisterende tilbud. Hold bruktutsalget oppe en time ekstra.
  • Bruk anledningen til å teste ut nye konsepter. Test f.eks. å ta i mot byggevarer eller malingsrester til ombruk.
  • Gi innbyggerne mulighet til å levere til ombruk på gjenvinningsstasjonen i starten av uka og selg det mot slutten der dette ikke allerede er et tilbud.
  • Flytt utsalget av ombrukte varer til et sentrumsnært område. Kanskje det lokale kjøpesenteret vil bli med på et samarbeid?
  • Legg ut utvalgte varer fra ombruksbutikken på Finn.no.
  • Inviter til reparasjonskafé på kjøpesenteret og eldresenteret; f.eks. "mormor viser hvordan man stopper ullsokker".
  • Invitér en nyvalgt lokalpolitiker på besøk, og få med lokalavisa samtidig.


Har du flere tips? Send til oss!

Kontakt oss

Anna Fagerheim

Rådgiver
Avfall Norge
Ansvar: Avfallsforsk, REdu, Møteplasser, Ombruk
Telefon:  47390267

Relaterte artikler

Se flere nyheter