Arskonferansen 2024 banner mobile

Dette skjer under Ombruksuka 2023

Black Week merkes over hele landet siste uka i november. Det bør Ombruksuka også. Se hvordan Ombruksuka markeres rundt om i landet.

Av: Stine Thorp | Publisert: 15. november 2023

Ombruksuka skal få folk til å tenke seg om før de kjøper noe nytt de kanskje ikke engang trenger, og heller reparere det de har, eller kjøpe brukt i stedet.

- Black Week har tatt helt av de siste årene. Det er lenge siden det handlet om én fredag, altså Black Friday. Nå ser vi at enkelte i handelsstanden til og med starter kampanjen i ukene før, sier fagrådgiver i Avfall Norge Jens Måge, som jobber med ansvarlig produksjon og forbruk.

I år foregår Black Week 20.-24. november, mens Ombruksuka strekker seg fra helg til helg, altså 18.-25./26. november.

- Ombruksuka er gjenvinningsbransjen tilsvar, og det er oppløftende å se at stadig flere aktører markerer den, sier Måge.

Stadig flere arrangerer Ombruksuka

I 2023 markeres ombruksuka så å si over hele landet. Noen aktører er å regne som veteraner, andre har laget ombruksuke for første gang. Her er en oversikt over noen av ombruks-arrangementene som går av stabelen:

Oslo kommune har lang erfaring med å sette bærekraftig og redusert forbruk i fokus under kjøpefesten i november. Kommunen startet sin ombruksuke i 2014, og i år arrangeres den fra 18.-24. november. Ombruksuka organiseres av Bymiljøetaten, og alle som vil kan registrere sine ombruksarrangement i et fellesprogram. Se mer info her

BIR og Bergen kommune har i flere år arrangert Gjenbruksuken, som i år skjer 18.-24. november. Da kan frivillige organisasjoner, næringsliv, offentlige aktører og privatpersoner delta med aktiviteter som fremmer ombruk og bærekraftig forbruk. Mer info her

Også Trondheim kommune og TRV har sin versjon av Ombruksuka. Her er det også mulig for alle som ønsker å melde inn arrangement som bidrar til ombruk. Les mer her

I Drammen samarbeider Drammen kommune og RfD om Ombruksuka. Drammen kommune setter gjennom pilotprosjektet «Fikseriet» opp flere spennende arrangementer sammen med små og store aktører i kommunen. I tillegg setter de fokus på forbruk, avfall, reparasjon og ombruk gjennom en digital kampanje.

Vesar og en rekke Vestfold-kommuner arrangeres ombruksuka for første gang med daglig program fordelt i Holmestrand, Larvik, Horten, Sandefjord, Tønsberg og Færder. Alle arragementene er gratis å delta på. Se alt som skjer her.

SIM, Sunnhordland Interkommunale Miljøverk, inviterer til "Grøn veke" 20.-25. november på sine «Godt brukande» avdelinger. De ansatte har i flere uker samlet inn saker og ting som de selger til en god pris i løpet av uken. Finn programmet for uken her.

IVAR har gått sammen med Kirkens bymisjon og lanserer en omvendt julekalender under ombruksuka. Her oppfordres folk til å finne frem 24 fine ombruksvarer hjemme, og levere dem til IVAR, slik at Kirkens bymisjon kan finne rett mottaker av adventsgavene. Mer info her

Ønsker du å dele hva som skjer i ditt lokalmiljø? Se kontaktinfo under.

Kontakt oss

Anna Fagerheim

Rådgiver
Avfall Norge
Ansvar: Avfallsforsk, REdu, Møteplasser, Ombruk
Telefon:  47390267

Relaterte artikler

Se flere nyheter