Arskonferansen 2024 banner mobile

Vil ha samarbeid om ombruk av VVS-produkter

Byggenæringen er i gang med å pilotere ombruksløsninger, og ser gjerne for seg samarbeid med gjenvinningsbransjen.

Av: Stine Thorp | Publisert: 30. april 2024

Potensialet for ombruk er stort i byggebransjen, og stadig flere aktører begynner å teste løsninger og utvikle nye forretningsmodeller.

Et eksempel er pilotprosjektet til Ahlsell, Armaturjonsson, VB-gruppen og Asplan Viak, der rørleggere og andre profesjonelle aktører på Østlandet kan levere VVS-komponenter til ombruk og motta pant.

- Dette er for nybrottsarbeid å regne for rørleggerbransjen, men de ser at stadig flere kunder i byggebransjen har krav om at en viss andel av byggene skal bestå av ombrukte varer, sier Elin Hansen, fagsjef i Avfall Norge.

- Pilotprosjektet til Ahlsell, Armaturjonsson, VB-gruppen og Asplan Viak viser at dette er aktører som ønsker å være noen skritt foran og rigge seg for den sirkulære fremtiden, som ikke er veldig mange år unna for byggebransjen, sier Hansen.

Hva med gjenvinningsbransjen?

Gjenvinningsbransjen er ikke involvert i pilotprosjektet på VVS-komponenter, men de fire aktørene som står bak ser at det ville ha stor verdi å få med bransjen på en eventuell neste fase, og også andre ombruksinitiativer.

- Samarbeid mellom vår bransje og byggebransjen er nøkkelen til å få til ombruksmodeller i større skala. Derfor arrangerer vi en workshop der vi sammen kan diskutere mulige samarbeidsformer og ombruksløsninger, sier Hansen.

Workshopen holdes 28. mai i Sirkulærhubben i Avfall Norges lokaler, midt i Oslo sentrum. Ahsells og Armaturjonsson forteller om pilotprosjektet for VVS-komponenter, og NG Metall forteller om mulighetene de ser i dette markedet. I tillegg kommer Sirkulær Ressurssentral, Norges foreløpig største byggevarehus for ombrukte byggevarer.

- Jeg håper bransjeaktører som håndterer byggavfall melder seg på. Vi vet at etterspørselen av ombrukte byggevarer vil øke kraftig de neste årene, så her finnes det muligheter for fremoverlente aktører som kan tenke seg en bit av kaken, sier Hansen.

Mer info og påmelding her:

Merk også at vi dagen før, 27. mai, arrangerer en omvisning/workshop i Sirkulær Ressurssentral på Økern i Oslo. Formålet er å vise hvordan en ombrukssentral fungerer, og diskutere hvordan aktører fra avfalls- og gjenvinningsbransjen kan ta plass i denne verdikjeden. Les mer om arrangementet her

Relaterte artikler

Se flere nyheter